Bireysel Psikoterapi

Psikoterapi, psikiyatrik hastalıkların tedavi yöntemlerinden biridir ve “konuşarak tedavi” şeklinde de tanımlanmaktadır. Bu yanlış bir tanım olmamakla birlikte eksik bir tanımdır. Çünkü psikoterapi, konuşarak olduğu kadar-hatta daha fazla-dinleyerek (duyarak) tedavi etme yöntemidir.

Psikoterapi sürecinde, kişi; içinde bulunduğu durumu anlar, duygu, düşünce ve davranışlarını anlamlandırır. Psikoterapi, kişiye kendi hayatının kontrolünü ele alabilmesinde ve sağlıklı baş etme becerileri edinerek zor yaşam olaylarının üstesinden gelebilmesinde yardımcı olur.

Psikoterapi, birçok psikiyatrik hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir
Kaygı Bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk (OKB), fobiler, panic bozukluk, travma sonrası stress bozukluğu (TSSB/PTSB) gibi
Duygudurum Bozukluklar, depresyon, bipolar bozukluk gibi
Bağımlılık, alkol ve madde bağımlılıkları, alışveriş-internet-kumar bağımlılıkları gibi
Yeme bozuklukları, anoreksia ve bulimia gibi
Kişilik Bozuklukları, borderline kişilik bozukluğu, narsist kişilik bozukluğu gibi

Ancak psikoterapiden fayda görebilecek kimselerin tümünün psikiyatrik rahatsızlığının olduğunu söylemek doğru olmaz. Şöyle ki, psikoterapi, kişinin yaşamını olumsuz etkileyebilecek, stresli yaşam olayları ve çatışmalarla baş etme konusunda da yardımcı olabilen bir yöntemdir.

Örneğin:
Çatışmaların çözümlenmesi; eşler arası çatışmalar, ebeveyn-çocuk arasındaki çatışmalar ya da yaşamınızdaki herhangi biriyle yaşamakta olduğunuz çatışmalarda…
Stres ya da sıkıntının azaltılması; mesleki ya da diğer yaşam alanlarıyla ilgili olarak…
Yaşamdaki belli başlı değişikliklerle başa çıkmak; boşanma, sevdiğiniz birinin kaybı (ayrılık, ölüm), iş kaybı-değişikliği, emeklilik…
Sağlıklı olmayan tepkileri kontrol edebilmek ve değiştirebilmek; trafikte tepkisellik, pasif-agresif davranışlar…
Ciddi ya da kronik bir fiziksel hastalıkla yaşayabilmeyi öğrenmek; diyabet, kanser, fibromiyalji, kronik ağrı …
Uyku Bozuklukları, uykuya dalma ya uykuyu sürdürme konusundaki şikayetler…

İlk psikoterapi seansı, psikoterapist için, size ve sizin ihtiyaçlarınıza dair, bilgi toplama seansıdır. Terapistin sizin durumunuzu ve kaygılarınızı tam olarak anlayabilmesi ve bunula ilgili en iyi yaklaşımın ne olacağını belirleyebilmesi birkaç seans alabilir. Ancak bu aynı zamanda sizin için de, terapistinizin yaklaşımını görebilme ve bunun size uygunluğunu değerlendirebilme şansıdır. Bu süreçte, terapistinize soru sormaktan çekinmeyin. Psikoterapiden iyi bir sonuç almak için iyi bir ilişki kurabilmek kritik öneme sahiptir.